fbpx

Milyen a jó weboldal 2020-ban?

Időről időre érdemes ránézni a saját oldalunkra, és összevetni a jenlegi trendekkel. Ebben a bejegyzésben átnézzük, hogy mik azok a legfontosabb design-és marketingszempontok, amiknek egy jó weboldalnak ebben az évben meg kell felelni!

Menő weboldalak a Dribble-ről

A LEGFONTOSABB:MOBILRA OPTIMALIZÁLT HONLAP!

Van egy nagyon erős érved arra, miért nem használsz még responsive honapot? Ilyen érv nem létezik! Responsive honlapra szüksége van, és 2020-ban még inkább szükség lesz! [Responsive honlap: olyan weboldal, mely eszköztől (mobil, tablet, pc) függetlenül tökéletes böngészési élményt nyújt.]

Ha abból a tényből indulunk ki, hogy a mobil és tablet felhasználók száma egyre növekszik, – sőt már-már többségben lesznek a mobilról böngészők – akkor beláthatjuk, hogy szinte muszáj, hogy honlapunk megfelelően jelenjen meg a kisebb kijelzőkön is. Gondolom most sokknak eszébe jutottak azok az oldalak, amik mobilról megnyitva végtelen ideig tartó jobbra-balra görgetést és szövegnagyítgatást jelentenek, minden egyes bekezdés elolvasása után. Ezeket az oldalakat kell leváltani ebben az évben!

2020-ban egy responsive honlappal már nem lesz szükség külön, egyszerűsített designra, a szöveges tartalom is maradhat az oldalon. Egyszerűen arról van szó, hogy minden igazodik az adott kijelzőhöz, ami zseniális! Ki merjük jelenteni, a responsive design az egyik legnagyobb találmány azóta, mióta weboldalak léteznek, és ez nem változik 2020-ban sem. Bátran váltsuk le a régi designt kijelzőmérethez igazodó oldalra!

További minták a Dribble.com oldalról

LETISZTULT DESIGN ÉS SZÍNÁTMENETES ARCULAT

A vezető szoftverek felhasználói felületén (Apple, Google, Instagram) egy folyamatosan egyszerűsödő design a jellemző. Természetesen ez nem azért van, mert a designerek lustulnak, és közel sincs ahhoz, hogy Paint-tel összehozok valami “szépet”, aztán jó lesz az. Ennél sokkal több munkát kell fektetni egy designba, de kétségkívül az egyszerűbb lett a menő. Letisztult színek, külön betűtípus a folyószövegekhez, külön a címsorokhoz, szép színátmenetek, minimal grafikák.

Sokaknak talán nem tetszik ez a stílusirányzat, amit érthető, az új dolgok sokszor szokatlanok, de úgy gondolom, ha ez a trend folytatódik 2020-ban is, akkor láthatunk majd néhány érdekes grafikai megoldást.

INGYENES, WEBES BETŰTÍPUSOK

Eddig is figyeltünk a jó megjelenésre, tehát a webes betűtípusok kiválasztása ezután sem lesz kevesebb odafigyelést igénylő feladat. Az biztos, hogy a UI/UX tervezésben nagyobb hangsúlyt kell fektetni a tipográfiára, az egyed betűtípusok használatára.

Míg egyes betűtípusok korábban több tízezer forintba kerülhettek, most nem kell a honlapunk ezen részére többet áldoznunk, mint néhány óra utánajárást. A Google Fonts oldalon éppen elegendő “font”-ot találhatunk arra, hogy akár minden szót más betűtípussal írjunk az új weboldalunkon.

MARADHAT A RÉGI WEB DESIGN?

Végeredményben annyit tehetnék még hozzá, hogy akinek 2019-ben készült a weboldala – és emellett nem egy 2000-es évek eleji sablont használt fel, valami iszonyatos elrendezéssel – annak nem kell izgulnia, nem megy ki az oldala a divatból 1-2 hónap alatt. Emellett viszont mindig érdemes követni a jelenlegi trendeket és folyamatosan újítani kicsit az oldalunkon.