Fontos tudnivalók domain név választás előtt

Mi az a domain név?

A domain nevek megkönnyítik a világhálón való böngészést, mivel a segítségükkel egyszerű, jól megjegyezjető nevekkel tudjuk a weboldalakat felkeresni (pl.: grafikaidesign.hu). A gyakorlatban ahhoz, hogy egy cég webhelyéhez hozzáférjen, elegendő megjegyeznie csak a webhely nevét.

Fontos tudnivalók

A domain neved egy hosszútávra szóló döntés eredménye, így alapjaiban határozhatja meg a későbbi látogatószámod, és a honlap sikerességét. De mégis mit kell figyelembe venni, hogy később több látogatód legyen?

A domain név végződése

Fontos, hogy magyarországi célközönségnél .HU vagy .COM végződést válasszunk. A keresőkben, jó beállításokkal, talán nem lenne gond más végződésekkel sem, de itthon ezek a megszokott címek. Elképzelhető, hogy bizamlatlanságot kelt egy-egy egzotikus tartománynév.

Ékezetes betűk?

Kevesen tudják, de 2004 óta lehetőség van ékezetes betűk használatára is a domain nevekben. Azonban ezt a lehetőséget továbbra sem ajánljuk, esetleg csak akkor, ha kifejezett valamilyen marketing célú döntés áll mötötte és lefoglaljuk az ékezet nélküli változatot is.

Cégnév vagy kulcsszó

A tapasztalataink alapján a nagy kérdés mindig ez szokott lenni, ezért röviden kitérünk erre is. Ha cégnevet használunk a domain nevünkben, akkor a kezdeti időszakban talán kevesebb látogatónk lesz, de a márkaépítés szempontjából mindenképpen ez a legjobb döntés. Ha egy kulcsszót vagy szolgáltatás nevét foglaljuk a domain nevünkbe, akkor célszerű a város nevét is beleírni, mert az alap kulcsszavak már többnyire foglaltak.

Bármilyen nevet is választunk, fontos, hogy ne legyen hossszabb 2-3 szónál és jól megjegyezhető legyen. Használhatunk kötőjelet is!

Ha további kérdésed merülne fel a domain választással kapcsolatban, írj üzenetet a Kapcsolatfelvétel menüpontban vagy foglalj személyes konzultációt!

Remélem, hasznosnak találtad ezt a bejegyzést! Ha szeretnél velem együtt dolgozni az új vagy meglévő honlapodon, foglalj egy konzultációs időpontot az ide kattintva!

Biri Gergely - Webfejlesztő

További hasznos tartalom